Τερτίπια του καιρού:Σκόνη και ζέστη αρχικά θα εναλλάσσεται με βοριάδες και πτώση υδραργύρου αργότερα
top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαΆγγελος Παραλής

Τερτίπια του καιρού:Σκόνη και ζέστη αρχικά θα εναλλάσσεται με βοριάδες και πτώση υδραργύρου αργότερα

Γενικά

Ιδιαίτερα θερμές αέριες μάζες αναμένεται να επηρεάσουν την περιοχή μας κατά το πρώτο μισό της εβδομάδας, με θερμοκρασίες έως και 30°C στο εσωτερικό του νησιού την Τετάρτη 07/04/21. Παρόλα αυτά το θερμοκρασιακό αυτό μοτίβο δεν θα κρατήσει για πολύ αφού στη συνέχεια αναμένεται σταδιακή αισθητή πτώση της θερμοκρασίας με τις θερμοκρασίες να πέφτουν σταδιακά κάτω από τις μέσες κλιματικές τιμές κατά το δεύτερο μισό της βδομάδας για να φτάσουν κάτω από τους 20°C το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 10-11/04/21 (εικόνα 1).


Εικόνα 1: Θερμοκρασιακή ανωμαλία στην επιφάνεια. Οι πορτοκαλί και κόκκινοι χρωματισμοί υποδηλώνουν παρουσία θερμών αερίων μαζών κατά το πρώτο μισό της βδομάδας με θερμοκρασίες πάνω από τις μέσες κλιματικές τιμές. Οι γαλάζιοι και οι έντονοι μπλε-μωβ χρωματισμοί υποδηλώνουν παρουσία ψυχρών αερίων μαζών με θερμοκρασίες κάτω από τις μέσες κλιματικές τιμές κατά το δεύτερο μισό της βδομάδας.


Σαχαριανή σκόνη θα επηρεάζει την περιοχή μας κατά το μεγαλύτερο μέρος της βδομάδας με μέτριες έως αυξημένες συγκεντρώσεις στην επιφάνεια και αυξημένες συγκεντρώσεις κυρίως στην ανώτερη ατμόσφαιρα (εικόνα 2). Παροδικά, θα παρατηρούνται υψηλές ή πολύ υψηλές συγκεντρώσεις στην επιφάνεια κυρίως κατά το διήμερο Τρίτη-Τετάρτη 06-07/04/21. Πιθανότητα για λίγες σποραδικές βροχές με πολύ μικρή πιθανότητα καταιγίδας φάνηκε για το διήμερο Παρασκευή-Σάββατο 09-10/04/21.

Εικόνα 2: Αναμενόμενες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα τις επόμενες ημέρες. Παρατηρήστε την αναμενόμενη κίνηση και συγκέντρωση της σκόνης, καθώς και την πηγή από όπου προέρχεται (έρημος της Σαχάρας - περιοχή Λιβύης)


Αναλυτικά

Εκτεταμένη διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα που επηρεάζει την κεντρική Ευρώπη καθιστά ένα σχετικά ισχυρό νοτιοδυτικό ρεύμα (κλάδος του υποτροπικού αεροχείμμαρου) που κινείται σταδιακά πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο μεταφέροντας μαζί του τη Σαχαριανή σκόνη (εικόνα 3).


Εικόνα 3: Ο αεροχείμμαρος στην ανώτερη ατμόσφαιρα περιγράφεται από ένα πολύ ισχυρό νοτιοδυτικό ρεύμα ανέμου που μεταφέρει προοδευτικά τη σκόνη από την Λιβύη στην Ανατολική Μεσόγειο.


Αυτό το νοτιοδυτικό ρεύμα θα φέρει στην περιοχή μας μεγάλες ποσότητες Σαχαριανής σκόνης από τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας 5/4 έως και το τέλος της εβδομάδας. Λόγω των σχετικά χαμηλών πιέσεων που θα εγκαθίσταται στο Βορειοανατολικά του Ταύρου από τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας των προηγούμενων ημερών, θα αναπτυχθούν τοπικά αυξημένες νεφώσεις στην ατμόσφαιρα ενώ παράλληλα θα μεταφερθούν ψυχρές αέριες μάζες στην περιοχή μας, οι οποίες θα προκαλέσουν σταδιακή αισθητή πτώση της θερμοκρασίας από την Πέμπτη με θερμοκρασίες κάτω από τις μέσες κλιματικές τιμές μέχρι το τέλος της βδομάδας (εικόνα 4). Πιθανότητα λίγων τοπικών βροχών φάνηκε για το διήμερο Παρασκευή-Σάββατο ή και ελαφρά χιονόπτωση στο Τρόοδος.


Εικόνα 4: Χάρτης ανώτερης ατμόσφαιρας. Υψηλές πιέσεις κατά το πρώτο μισό. Σφήνα χαμηλών πιέσεων κατά το δεύτερο μισό της βδομάδας προκαλεί πτώση της θερμοκρασίας και αστάθεια στην περιοχή μας κατά το διήμερο Παρασκευή-Σάββατο 09-10/04/21.

Αναλυτική πρόγνωση καιρού για την κάθε ημέρα


Δευτέρα 05/04/21

Ο καιρός αρχικά θα είναι γενικά αίθριος και κατά τις μεσημβρινές ώρες σταδιακά θα αναπτυχθούν παροδικές νεφώσεις κυρίως στο εσωτερικό και ορεινά. Μέτριες έως υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης στην επιφάνεια.

Άνεμος: Νοτιοδυτικοί στα δυτικά, νότιοι στο εσωτερικό και Ανατολικοί-βορειοανατολικοί στα υπόλοιπα τμήματα 3 μποφόρ τοπικά 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Εσωτερικό 12 έως 25°C , Παράλια 14 έως 23 °C, Ορεινά 10 έως 15°C.

Τρίτη 06/04/21

Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Μέτριες έως υψηλές και παροδικά πολύ υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης στην επιφάνεια.

Άνεμος: Βορειοανατολικοί 4 μποφόρ τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Εσωτερικό 14 έως 29°C , Παράλια 18 έως 28°C, Ορεινά 13 έως 22°C.


Τετάρτη 07/04/21

Ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος και κατά διαστήματα θα καθίσταται μερικώς συννεφιασμένος. Μέτριες έως υψηλές και παροδικά πολύ υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης στην επιφάνεια.

Άνεμος: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Εσωτερικό 15 έως 30°C , Παράλια 14 έως 26°C, Ορεινά 12 έως 20°C.


Πέμπτη 08/04/21

Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος και κατά διαστήματα θα παρατηρούνται τοπικές αυξημένες νεφώσεις. Μέτριες συγκεντρώσεις σκόνης στην επιφάνεια.

Άνεμος: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 ή 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Εσωτερικό 14 έως 24°C , Παράλια 13 έως 22°C, Ορεινά 6 έως 12°C.


Παρασκευή 09/04/21

Ηλιοφάνεια θα εναλάσσεται κατά διαστήματα με τοπικά αυξημένες νεφώσεις που πιθανόν να δώσουν τοπικές ελαφρές βροχές ή χιονόνερο στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους. Μέτριες έως υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης στην επιφάνεια.

Άνεμος: Βορειοδυτικοί 3 ή 4 μποφόρ στα δυτικά και Νοτιοανατολικοί 3 ή 4 μποφόρ στα ανατολικά.

Θερμοκρασία: Εσωτερικό 11 έως 20°C , Παράλια 12 έως 21°C, Ορεινά 2 έως 6°C.


Σάββατο 10/04/21

Ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος με πιθανότητα λίγων τοπικών βροχών ή και ελαφράς χιονόπτωσης στα ψηλότερα ορεινά για να καταστεί σταδιακά γενικά κυρίως αίθριος. Στα υψηλότερα ορεινά αναμένται παγετός νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ. Μέτριες συγνετρώσεις σκόνης στην επιφάνεια.

Άνεμος: Βορειοδυτικοί 3 ή 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Εσωτερικό 10 έως 17°C , Παράλια 10 έως 18°C, Ορεινά -1 έως 5°C.


Κυριακή 11/04/21

Ο καιρός θα είναι γενικά ηλιόλουστος. Στα υψηλότερα ορεινά αναμένεται παγετός νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ. Μέτριες συγκεντρώσεις στην επιφάνεια.

Άνεμος: : Βόρειοι 3 ή 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Εσωτερικό 9 έως 17°C , Παράλια 9 έως 18°C, Ορεινά 0 έως 5°C.


Για την αυτοματοποιημένη 14-ήμερη πρόγνωση καιρού από τις 10 διαφορετικές τοποθεσίες του Cyprus WeatherOnline ανατρέξτε στα παρακατω links:

Λευκωσία

Λεμεσός

Λάρνακα

Πάφος

Πόλις

Αγία Νάπα

Αμμόχωστος

Κερύνεια

Μόρφου

Ριζοκάρπασο


© Cyprus WeatherOnline, 2021


Από την ομάδα του Cyprus WeatherOnline


1) Γιώργος Χαραλάμπους Φυσικός-Μετεωρολόγος

(MSc Applied Meteorology)


2) Άγγελος Παραλής Φυσικός-Μετεωρολόγος

(MSc Atmospheric Science)

.

.

.

Τέλος Πρόγνωσης

bottom of page