top of page
Αναζήτηση
Εικόνα συγγραφέαGeorge Charalambous

Συνολική βροχόπτωση (υετός) του συστήματος Carmel στην Κύπρο - Επίσημα στοιχεία και παρατηρήσεις

Σύστημα Carmel 17-21/12/21


Θα ακολουθήσει ιστορική αναφορά του συστήματος της Carmel και ακολούθως θα σχολιαστεί σε σημεία η τελική αθροιστική βροχόπτωση (υετός) του συστήματος με ένα καταληκτικό σχόλιο προς όλους στο τέλος της ανάρτησης αυτής.


Εικόνα 1: Χωρική κατανομή υετού του συστήματος Carmel.


Η Carmel αποτελεί ιστορικά το πρώτο επίσημα(!) ονομαζόμενο μετεωρολογικό σύστημα το οποίο επηρέασε την Κύπρο από τις 17 έως τις 21 Δεκεμβρίου 2021. Η ονομασία του συστήματος προέρχεται από το δίκτυο των Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών EUMETNET. Στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας των Μετεωρολογικών Υπηρεσιών Ελλάδας (ΕΜΥ), Κύπρου (DoM) και Ισραήλ σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) και του Δικτύου Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών (EIG- EUMETNET) που αποτελείται από 31 Μέλη, η ΕΜΥ (Ελλάδα) προχώρησε σε συνεργασία με τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες Κύπρου και Ισραήλ, στην συγκρότηση Ομάδας (Ομάδα ανατολικής Μεσογείου), με σκοπό την ονοματοδοσία μετεωρολογικών συστημάτων που προβλέπεται να προκαλέσουν πολύ ισχυρά φαινόμενα, κατά τη διάρκεια της ψυχρής αλλά και της θερμής περιόδου του τρέχοντος υδρολογικού έτους.


Η "Carmel" βρίσκεται στον κατάλογο των ονομάτων των υφέσεων που προαποφασίστηκε από τους εταίρους των Μετεωρολογικών υπηρεσιών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, που αντιπροσωπεύουν το Ανατολικό block της Μεσογείου και αποτελεί το τρίτο όνομα του επίσημου καταλόγου ονοματοδοσίας συστημάτων μέσω του οργανισμού EUMETNET. Τα προηγούμενα δύο ονόματα (Αθηνά και Μπάλλος) δόθηκαν ήδη σε προηγούμενες υφέσεις κατά το φετινό Φθινόπωρο, οι οποίες επηρέασαν ελάχιστα ή καθόλου την Κύπρο.


Το όνομα Carmel είναι ονομασία που προτάθηκε από την Ισραηλινή Μετεωρολογική Υπηρεσία και συνεπώς έχει Ισραηλινές ρίζες αφού παραπέμπει στο αντίστοιχο βιβλικό όρος και στην ομώνυμη πόλη των δυτικών ακτών του Ισραήλ. Το Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου αποφάσισε όπως υιοθετήσει το όνομα «Carmel», αφού ανακοινώθηκε εξ αρχής και επίσημά από την ΕΜΥ (Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ελλάδας) το απόγευμα της 16ης Δεκεμβρίου 2021 (εικόνα 2).


Εικόνα 2: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, με ιδιαίτερη αναφορά στην ανατολική Μεσόγειο! Η ΕΜΥ ήταν η πρώτη που εξέδωσε την ονομασία με αυτό το έκτακτο δελτίο και συνεπώς η ονομασία υιοθετήθηκε και από τις υπόλοιπες Μετεωρολογικές υπηρεσίες Κύπρου και Ισραήλ στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας των Μετεωρολογικών Υπηρεσιών των εν λόγω χωρών.

Πηγή: ΕΜΥ


Δυστυχώς, αμέσως μετά από το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του Καιρού που εκδόθηκε από την ΕΜΥ προέκυψαν διάφορα παρατράγουδα, αλαλούμ και πανικός στο ευρύτερο κοινό, κάθως και αλλοιώσεις του ονόματος από Carmel σε Karmen από διάφορα ανεπίσημα μέσα, όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε μέλος του group μας στο Facebook (εικόνα 3). Αυτό, βέβαια αποτελεί κομμάτι της παραπληροφόρησης που δέχεται κανείς από ανεπίσημους φορείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου εκτός από παραπληροφόρηση, δυστυχώς προκαλούν και πανικό στον κόσμο με ανεπίσημες(!) χρωματισμένες προειδοποιήσεις!


Εικόνα 3: Carmel όχι Karmen!


Το απόγευμα της 17ης Δεκεμβρίου ώρα 17:00 τοπική το Tμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου προέβη σε έκδοση πορτοκαλί προειδοποίησης (εικόνα 4) ακολουθώντας τις συστάσεις της ΕΜΥ για το σύστημα Carmel και αναφέροντας χαρακτηριστικά τα εξής:


"Βαρομετρικό χαμηλό που σχηματίζεται το πρωί του Σαββάτου με κέντρο στην περιοχή της Ρόδου κινείται νοτιοανατολικά προς την περιοχή της Κύπρου και βαθαίνει ως αποτέλεσμα της δυναμικής αστάθειας που επικρατεί στην μέση ατμόσφαιρα. Λόγω του ότι ο αναμενόμενος καιρός κατά την περίοδο από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 17/12/21 μέχρι και το απόγευμα της ∆ευτέρας 19/12/21, θα είναι σημαντικός, με μεγάλα ύψη βροχής, παρατεταμένες και ταυτόχρονα έντονες καταιγίδες, σφοδρούς άνεμους και σημαντικό ύψος κύματος, το Τμήμα Μετεωρολογίας σε συνεννόηση με τους εταίρους του (Μετεωρολογικές Υπηρεσίες Ελλάδος και Ισραήλ) στο πρόγραμμα ονοματοδοσίας σημαντικών υφέσεων του οργανισμού των Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών EUMETNET, αποφάσισε όπως του δώσει το όνομα «Carmel». "



Εικόνα 4: Έκδοση πορτοκαλί προειδοποίησης με επίσημη πηγή το δικό μας Τμήμα Μετεωρολογίας. Η προειδοποίηση αυτή μπορεί να εντοπιστεί και διαμέσου του Ευρωπαικού οργανισμού προειδοποιήσεων καιρού Meteoalarm στον οποίο συμμετέχει ενεργά και η Κύπρος!


Το Cyprus WeatherOnline ακολουθώντας ΠΑΝΤΑ την επίσημη ενημέρωση του Τμήματος Μετεωρολογίας ανέβασε αμέσως την προειδοποίηση στην επίσημη ιστοσελίδα του από το απόγευμα της Παρασκευής 17/12/21. Η πορτοκαλί προειδοποίηση έκανε λόγο για συνδυασμό παρατεταμένων βροχών και τοπικά ισχυρών καταιγίδων κατά την περίοδο από 21:00, 18/12/21 έως 13:00, 20/12/21, όπως παρομοίως αναφερόταν και η ΕΜΥ στο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που προηγήθηκε (εικόνα 2).


Προσωπική εκτίμηση για το σύστημα Carmel


Το πρωί του Σαββάτου 18/12/21 (ώρα 08:08) ήμουν ο πρώτος που πήρα την πρωτοβουλία να σας δώσω την δική μου εκτίμηση για το σύστημα Carmel δίνοντας έμφαση στο συνολικό υετό που θα αναμενόταν από το εν λόγω σύστημα (εικόνα 5). Αναφέρθηκα καθαρά στο rain shadow (ομβροσκιά) της Λευκωσίας, στην ορογραφική ενίσχυση του υετού στα ορεινά (εκτίμηση 75-150 mm) αλλά και σε ποιές περιοχές περίμενα τις περισσότερες βροχές (κυρίως στο δυτικό και νότιο μισό του νησιού), δίνοντας προσεγγιστικά ύψη βροχής. Μπορώ να πω ότι αυτή μου η εκτίμηση ήταν κατά 95% επιτυχής με βάση και το τι καταγράφηκε τελικά! (εικόνα 1)


Εικόνα 5: Προσωπική εκτίμηση συνολικού υετού για την Carmel. Δεν πρόλαβα να σας φτιάξω χάρτη εκείνη την μέρα λόγω υποχρεώσεων, αλλά σας το παρουσίασα περιγραφικά!


Και όλα αυτά μιλώντας με βάση επιστημονικά στοιχεία ΧΩΡΙΣ να πανικοβάλλω και ΧΩΡΙΣ να προτρέψω κανέναν στο να περιοριστεί σπίτι του!


Το σύστημα Carmel επηρέασε σταδιακά την Κύπρο από το βράδυ του Σαββάτου και διήρκησε για 4 περίπου ημέρες με βροχές σε παγκύπρια κλίμακα, με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής να παρατηρούνται κυρίως στο δυτικό και νότιο μισό του νησιού, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα φαινόμενα ήταν παρατεταμένα ή και παροδικά έντονα χωρίς να παρατηρηθούν (ευτυχώς!) ιδιαίτερα προβλήματα, αφού επηρεάστηκαν κυρίως οι ορεινές/ημιορεινές περιοχές της δυτικής οροσειράς του Τροόδους, όπου δεν υπάρχουν ευάλωτες πόλεις για πλημμυρικά φαινόμενα (όπως για παράδειγμα είναι η Λεμεσός και η Λάρνακα)!

Χάρτης υετού για Carmel

Ισχύει από 17 έως 21 Δεκεμβρίου 2021 ⬇

(κεντρική εικόνα ανάρτησης)


© Cyprus WeatherOnline

Κεντρική εικόνα: Συνολικός υετός του συστήματος Carmel.

Μέση βροχόπτωση για τις ελεύθερες περιοχές: 56.2 mm. Επηρεάστηκε κυρίως το δυτικό και νότιο μισό του νησιού με τις βροχοπτώσεις να κυμαίνονται γενικά από 50-75 mm και τοπικά στα ορεινά/ημιορεινά της δυτικής οροσειράς Τροόδους από 75-112 mm. Στα ανατολικά και βόρεια οι βροχοπτώσεις κυμάνθηκαν γενικά από 30-60 mm, ενώ η ομβροσκιά στη Λευκωσία περιόρισε τις βροχές από 10-25 mm όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκα στην εκτίμηση μου! (εικόνα 5).


Σημειώσεις για τον πιο πάνω χάρτη ⬇

  1. Χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 90 σταθμοί από όλη την Κύπρο για την δημιουργία του χάρτη αυτού. 12 από αυτούς τους σταθμούς (ανεπίσημοι) βρίσκονται στα κατεχόμενα.

  2. Μέση βροχόπτωση της πιο πάνω περιόδου: 56.2 mm (Ο μέσος όρος αναφέρεται για τις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας).

  3. 3 περιοχές ξεπέρασαν τα 100 mm στο σύνολο της κακοκαιρίας και αποτελούν μέρος του ορεινού όγκου του Τροόδους και επομένως σημάδι της ορογραφικής ενίσχυσης των βροχών (χρωματισμοί magenta):

Κάθηκας: 111.9 mm

Το φαράγγι του Άβακα, που βρίσκεται πλησίον του Κάθηκα, έκλεισε για το κοινό λόγω των παρατεταμένων βροχών και το φούσκωμα του ποταμιού που το διασχίζει!

Τρόοδος: 104.1 mm

Τουλάχιστον τα 40 mm ήταν χιόνι. Στην πλατεία Τροόδους η επίσημη μέτρηση έφτασε περίπου τα 25 cm χιονιού, ενώ στον Όλυμπο πλησιάσαμε τα 40-45 cm φρέσκου χιονιού!

Σταυρός της Ψώκας: 103.9 mm

Ίσως η δεύτερη πιο βροχερή κλιματολογικά περιοχή του νησιού μας μετά τον Όλυμπο δέχθηκε εξίσου σημαντικά ύψη βροχής μετά την πλατεία Τροόδους. Σημαντική ένεση για τα φράγματα της ορεινής Πάφου!


4. Η Λευκωσία ευρισκόμενη στην ομβροσκία και στην υπήνεμη πλευρά του συστήματος δέχθηκε τις λιγότερες βροχές (10-25 mm) όπως και αναμενόταν μέσα από την εκτίμηση μου (εικόνα 5). Η ομβροσκία παρουσιάζεται σταδιακά από τις βορειοανατολικές πλαγιές του Τροόδους και "σβήνει" στο εσωτερικό του νησιού λίγο πριν τα βόρεια παράλια όπου και αυξάνονται και πάλι τα ύψη βροχής!


5. Στην Μόρφου δεν συνέβη το ίδιο με τη Λευκωσία! Η ομβροσκιά σβήνει επίσης όσο πλησιάζουμε τον κόλπο της Μόρφου, όπου σημειώθηκαν σαφώς μεγαλύτερα ύψη βροχής στα βορειοδυτικά του νησιού (50-75 mm)! Τα υπόλοιπα βόρεια παράλια κυμάνθηκαν στο εύρος από 25-50 mm.

6. Η επαρχία Αμμοχώστου και Λάρνακας ευρισκόμενες στην προσήνεμη πλευρά του συστήματος δέχθηκαν βροχοπτώσεις από 30-60 mm βροχής αλλά λιγότερες από το δυτικό-βορειοδυτικό μισό του νησιού, λόγω και της απουσίας οροσειρών πάνω στα οποία ενισχύονται τα ύψη βροχής τέτοιο καιρό.


Καταληκτικό σχόλιο για το σύστημα Carmel και τις προειδοποιήσεις καιρού που την συνόδευαν.


ΟΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙΡΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΤΑΚΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ!


Φαίνεται πως η ένταση των φαινoμένων δεν δικαιολογούσε την πορτοκαλί προειδοποίηση αφού στην τελική είχαμε ένα κανονικό χειμωνιάτικο σύστημα που άφησε σχετικά μεγάλα ύψη βροχής σε μεγάλο χρονικό διάστηκα (4 ημέρες) και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους με μεγάλα διαλείμματα. Επίσης, οι μεγαλύτερες βροχοπτώσεις σημειώθηκαν στα άγρια βουνά του Τροόδους και της Πάφου, εκεί όπου δεν υπάρχει σε μεγάλο βαθμό ανθρώπινη παρουσία και είναι κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα στον χάρτη βροχόπτωσης! Επομένως, τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν συνέβησαν σε μεγάλο βαθμό, με εξαίρεση τη δυτική Λεμεσό (π.χ. Επισκοπή - ελαφρύ μωβ χρωματισμοί στον χάρτη) και ευτυχώς δεν επηρέασε τις γνωστές σε όλους μας ευάλωτες πόλεις που όταν "κατουρήσει ο στρούθος" πλημμυρίζουν (π.χ. Λεμεσός, Λάρνακα)!


Έπρεπε να περιοριστούμε στα σπίτια μας (?)


Ο καθένας είναι ελεύθερος να πράξει όπως νομίζει έχοντας αποκλειστικά και καθαρά προσωπική ευθύνη από τη στιγμή που εκδόθηκε επίσημη προειδοποίηση το κράτος δεν φέρει καμία ευθύνη σε περίπτωση πρόκληση ζημιάς, τραυματισμού ή/και θανάτου! Οι επίσημοι φορείς είτε αυτοί είναι το Τμήμα Μετεωρολογίας, είτε αυτό είναι το τμήμα Πολιτικής Άμυνας, θεώρησαν ως προληπτικό μέτρο την έκτακτη ενημέρωση του κοινού για το σύστημα Carmel, χωρίς βεβαίως να θέλουν εσκεμμένα να περιορίσουν τον κόσμο στα σπίτια τους! Ευτυχώς, δεν επαληθεύτηκε το χειρότερο δυνατό σενάριο και τέλος καλό όλα καλά!


Προτού κρίνουμε κάποιους ανθρώπους για το αν κάνουν σωστά την δουλειά τους ή όχι, είναι καλύτερο να κρίνουμε πρώτα τους εαυτούς μας και να σκεφτούμε εάν πραγματικά νοιάζονται κάποιοι για εμάς ή όχι. Εάν δεν νοιαζόταν κανένας για εμας πολύ απλά θα μας άφηναν στο έλεος της Φύσης! Συμπερασματικά, εάν τυχόν είχαμε ζημιές ή απώλειες και δεν έβγαινε προειδοποίηση ποιός θα έφταιγε κυρίες και κύριοι?


Με εκτίμηση προς όλους,

Γιώργος Χαραλάμπους



© Cyprus WeatherOnline, 2021


Από την ομάδα του Cyprus WeatherOnline


1) Γιώργος Χαραλάμπους Φυσικός-Μετεωρολόγος

(MSc Applied Meteorology)

.

.

.

Τέλος Άρθρου

0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page